Let The Magic Begin

Welcome to Hogwarts

Isnin, 27 Ogos 2012

Diary of ?: Raya 2012; Herzlichen Glueckwunsch Fuer Deine Hochzeit!!!

Dear Diary,

Muahahahaha~ akhirnya!! \(^0^)/ beraya juga!!! weeeeeeeeeeeeee~~~~ (jangan dilayan...sah sudah mereng..LOL)

Anyway, Herzlichen Glueckwunsch fuer deine Hochzeit, Lala!! Selamat Pengantin Baru untuk Ex-classmateku time f6, Lala. Raya keempat kawanku ni kawen. Maka, ada laa soalan2 "Kau bila mau kawen?"...aigo~ lama lagi...hihihihi. 

Sempat jugak hadir majlis kawen kawanku itu...wheww.... bersama dengan geng keras seangkatan masa F6 dulu; Ameng, Zul@Jui, Manz dengan Fendy@Ketua Kelas. Bak kata si ketua kelas tu, "ai, S/U kena usahakan kenderaan" maka last2 minit laa aku tanya abangku yg no.2 tu blh hantar atau x (sbb dia juga yang bilang dia sibuk). TQSM to him, kami sampai juga di rumah pengantin. Hehe~ belum naik rumah, terjumpa pula si Saizatul Hafifie (ni sekor lagi classmate dulu). Lepas tu, ex-classmateku time kecil sampai F3, Razif, pula jadi pelayan tetamu. Meriah majlis tu. Terjumpa lagi dengan si C-Tah, Erma, Widwa n adiknya, I-Cha dan yg paling x kusangka2 best friendku ada bersama. waahh <3

Petang tu, aku dan si Ameng tu balik bersama-sama dengan best friendku sorang, adik n abangnya. Tak sempat mengucapkan terima kasih, dia sudah balik. Anyway, best friendku demam so dia xdpt datang beraya ke rumah kami tahun ni. hadeh... tapi aku doakan semoga dia cepat sembuh. (menyesal x amik gambar sama2 time tuh...aigo~)

<3<3<3Anyway, Selamat Hari Raya Aidilfitri <3<3<3

Lala and her hubby.. Happy Wedding Day!!!

Me and my friends <3 From left to right; C-Tah, Widya, Erma, I-Cha, Hana and Me

Isnin, 20 Ogos 2012

Diary Of ?: Raya 2012

Me: Baby Zaquan, Aunty love you so much!! <3 muackss...pengubat duka kami...hehe
Baby: Aunty, dont be sad... 


Dear Diary,

Kini daku menghadap laptop, menuliskan diari kali ini. Kenduri baru saja selesai beberapa jam yang lepas, tapi aku masih belum berpeluang berkunjung ke rumah keluarga dan juga sahabat handai. =(

Agak ramai orang yang berkunjung ke rumah sejak kemarin lagi. Mengenakan baju melayu dan segak bergaya, yang perempuan tak kira tua atau muda pula berbaju kurung atau jubah pelbagai warna. Terbit juga secubit rasa jeles, kerana aku beraya selama dua hari ni tanpa mengenakan baju kurung langsung. Mana tidaknya, aku sibuk di dapur membantu mamaku. Rasa mahu nangis, rasa geram, dan segala macam bersarang di dalam hatiku. Tapi, kalau nangis pula nanti budak2 tu sumbat pula mercun dalam mulut ni. heee~ seram!

Sedih rasanya sebab tak dapat beraya macam tahun-tahun sudah. Cubaan, dugaan...begini lah jadinya. Aku cuba untuk tabahkan hati ini, sebab aku tahu beza raya pertama dan hari seterusnya. Sangat berbeza, apa lagi kemeriahannya itu. Tapi apakan daya, nasib seorang gadis memang begini. Dan mungkin kerana kesedihan itu, aku demam laa pulak semenjak semalam. Isy3...

Itulah, bila tiba hari raya aku rasa sedih. Bila masanya aku berjumpa lagi dgn bekas kawan2 sekelas? sebab ada yang raya kedua sudah balik ke tempat kerja dan pelbagai lagi. Perlukah aku tunggu sehingga tahun2 akan datang? ada masanya aku rasakan betul apa yang mereka katakan padaku, "sepatutnya kita beraya ni bergilir. tahun ni kita kemari, tahun depan awak pula kesana". Tiap tahun asyik diorang jak yang melawatku, tapi aku? Aku berharap moga sahabat memahami diri ini. Salam Aidilfitri untuk semua. Jangan sedih2 tau. =') Daku berharap di masa akan datang akan adanya sedikit kebebasan untukku berhari raya. Aku tak mahu terlalu bebas, tidak juga terlalu terikat. Sederhana cukup lah. Bagi orang bernafas juga.

P.S: Ini kali lah...blog terkilan ni....hihihi... nak pujuk, sila bagi duit raya. XD

Ahad, 12 Ogos 2012

Diary of Traveler: The Origin of Beluran

Huhaaiii~ (^0^)/

Again~ credits to admins at "Aku Lahir Di Sabah. Aku Membesar di Sabah. Jadi Kenapalah BAH". I was so happy to see and read this entry of them, which I wanted to know so badly for the very very long time ago. Some of my friends there at Peninsular Malaysia always asked me back then these questions:

F: Where do you live?
Me: Beluran.
F: Where is Beluran?
Me: Beluran is in Beluran District, Sabah.
F: Ah... I see. It is the same as Sandakan, right. I mean u come from Sandakan Town?
Me: *wanted to faint* 

OMAIGADDDDDDDD!!!!~

People, usually you can see that we've been gathered together inside "Zon Sandakan Barat" when you saw that one "Waktu Berbuka Puasa" at TV. AND YES, we're located in Sandakan Divison but most of the time I never use my address as Beluran, Sandakan, Sabah. (I use Beluran, Sabah). Anyway, Beluran is a district, and Sandakan is another district in Sabah too! (it is different though when they said "Sandakan Town" and "Sandakan" =,= please be logic!) What? wanted the proof??? see that RED (I google this one and found it at WIKI):



Here the post:


KLAGAN adalah merupakan Pusat Pentadbiran Daerah Labuk Sugut yang pertama, disebabkan kawasan tersebut seringkali dilanda banjir, pada tahun 1945 Pemerintah British telah memindahkan Pusat Pentadbiran ke Kaki Bukit yang di panggil Buludan oleh masyarakat tempatan, 


Pada Mulanya nama daerah ini adalah Daerah Labuk Sugut BULUDAN, yang bererti bukit dalam bahasa Dusun Labuk, Sunga
i dan Tidong. Ia merujuk kepada Bukit yang merupakan 'Land Mark' Pekan ini.




Pertukaran nama terjadi akibat daripada salah sebutan dan ejaan dalam surat menyurat oleh warga Inggrish yang tidak fasih menyebut perkataan dalam bahasa tempatan menyebabkan BULUDAN bertukar kepada BELURAN dan kekal sehingga kini.


Pejabat Daerah Beluran telah ditubuhkan pada tahun 1945. Encik B.S Willie merupakan Pegawai Daerah Beluran yang pertama pada tahun 1948.

Daerah Beluran terletak di Timur Laut Negeri Sabah, dan berkongsi sempadan dengan: 

Sandakan

Kinabatangan

Ranau

Pitas

Kota Marudu



Rangkaian jalanraya telah dinaiktaraf ke jalan aspal. Selain jalanraya terdapat beberapa batang sungai utama yang merupakan nadi perhubungan serta banyak mempengaruhi sistem penempatan penduduk seperti berikut:-

i. Sungai Labuk

ii. Sungai Sapi

iii. Sungai Tongod

iv. Sungai Sugut

v. Sungai Lingkabau

iv. Sungai Paitan

vii.Sungai Tangkarason


Suku kaum utama yang tinggal di daerah ini ialah:-


i. Dusun- Kadazan

ii. Sungai

iii. Tidong

iv. Bajau Sabah

v. Suluk Sabah 

vi. Rungus

vii. Berunai

viii. Dumpas

ix. Cina


x. Lain-lain





AND??? THIS ONE FROM WIKI;







Beluran is a town and a district located in the Sandakan Division, in the east SabahEast Malaysia on the island of Borneo. Its population was estimated to be around 70,900 in 2000. Beluran town is located about 88 km from Sandakan town. Telupid, a sub-district of Beluran, is located about 100 km from Beluran town. The district of Beluran was formerly known as Labuk-Sugut.
The population is a mixture of many ethnic groups, with the TidongKadazanDusun and Orang Sungai, communities being the four largest components.

P.S: YES! hahahahaha~

Diary of Traveler: The Origin of Sandakan's Name




Huhaaiiii (^0^)/

The entry this time will be about... SANDAKAN *claps*claps*. Hey, who have been to Sandakan town before? raised your hand. If not, here I wanted to story you a little bit about it. Sandakan located at the East of Sabah (Borneo), which also known as "The City of Nature". They got some of the tourism places to visit such as Sepilok Orang Utan Sanctuary, Probiscis Monkey Sanctuary, Sandakan Memorial Park and so on. Aside of those and the beautiful view when the dawn or sunset comes, do you know how Sandakan got its name? Its all credits to Cede Prodente Photography for the picture and also the admin of "Aku Lahir di Sabah. Aku Membesar di Sabah. Jadi, Kenapalah BAH." (hehehe....the same things have been told to me years ago too)... nyaaaannn~~ (^0^)

The Original post:::



Mengikut catatan Sejarah, nama Sandakan berasal daripada perkataan Sulu iaitu SANDAK bererti pajak gadai. Jadi pengertian keseluruhannya adalah "bandar yang di pajak gadai". Catatan sejarah mengenai bandar ini bermula pada abad ke-15 hinggalah kini. Bandar ini pernah dikuasai oleh Kesultanan Sulu dan di buka oleh suku kaum Taosug (Suluk), pedagang dari Austria, German dan Scotland. Ia menjadi bandar di bawah kuasa British sejak tahun 1879 hingga 1969 sebelum Sabah menyertai Malaysia. Zaman pemerintahan Jepun pada tahun 1942-1945 telah meninggalkan banyak peristiwa pahit di kalangan penduduk Sandakan terutamanya golongan peniaga bangsa Cina. Bandar Sandakan merupakan bandar yang cukup unik dengan tinggalan sejarahnya yang masih dikekalkan sehingga kini.

I am so sorry for writing those in Malay language only. I refuse to write in English, as I am still lack with some words like that "bandar yang dipajak gadai" (I will be in trouble if I made some mistakes and it is unforgiveable to tell the lies). To those who will sets their foots there in future, I wished you have a nice trip. =D

Sabtu, 11 Ogos 2012

Contest: Ucapan Selamat Hari Raya to Eqbal Zack...


Huhaiiiii \(^0^)/

Special thanks to senpai Eqbal for the contest. Anyway, Happy Eid al-Mubarak for senpai. Whenever you are right now, never forget about Malaysia. Here is something for you:

Senpai Eqbal memasak rendang,
Memasak rendang di malam raya,
Kerabat dan sahabat menantimu pulang,
Konpai mengucapkan selamat hari raya.




P.S: Ladies and Gentlemen, do you want any of these??? only two will get it... so, hurry up! it might be YOURS! =D Go here;



VIEL GLUECK HABEN!!!

Isnin, 6 Ogos 2012

Diary of An Otaku: My Excel's Drawing

Huhaiii (^0^)/


I'm writing this entry into English version, as someone could understand what I wanted to say. Waiting for him to online at Skype, I tried my very best to produce some sketch my using MS Excel. Back then, one of my friend told me about a blog that teach us how to sketch by using Excel. Eagerly to know, I asked her how to do some sketch and she just told me something. It is exactly the same as u use Paint, but the difference is u need to know how to adjust the line color. It is easy as piece of cake! =D


Below are the variations of Doraemon I;ve manage to made. (Anyway, I made that pink version to represent myself...=P







And...modified version...