Let The Magic Begin

Welcome to Hogwarts

Jumaat, 24 Jun 2011

Bunch of memories~~ behind the rainy days~~

Dear Diary,

Hari ni hujan lagi... haaa... hujan di waktu petang. Best jugak minum teh sambil makan kuih yang dibuat sendiri ketika ini... hehehehe... =^^= eh????????

Secara jujurnya, saya kurang pasti kenapa dan mengapa hari hujan membuatkan saya gembira kebelakangan nih. Mungkinkah sebab banyak peristiwa berlaku tatkala hari hujan? well... can't avoid those... *blushing*

Teringat memori dulu... sebelum saya masuk tadika lagi, saya ada sorang kawan. Dia senior saya... dalam 2-3 tahun laa...jarak rumah dia just seratus meter dari rumah saya. Seingat saya, di sebelah rumah dia tu ada kedai runcit. Saya suka berkunjung ke kedai tu... sebab apa? nak beli gula-gula jenis lolipop yang sedap tu (dia datang dalam colour berbeza, dan nampak mcm kristal). Nak dijadikan cerita, sebelum saya kenal kawan saya tu...pertama kali kami berjumpa, dia "selamatkan" saya masa hari hujan. Masa tu hujan lebat dan biasalah bagi kami yang tinggal di kampung, jalan jadi becak dan berselut. Saya jalan ke kedai, teringin sangat nak makan gula-gula tangkai. Papa bagi duit, dan saya sengaja simpan untuk beli makanan yang saya nak. Saya takut pada kilat, tapi saya beranikan diri jugak jalan masa hujan dengan payung kecil saya (warna biru). Jadi, bila guruh kuat, saya pun lari laa... dan? di depan rumahnya, saya terjatuh. Lutut saya luka... teruk jugak... dan kaki saya pulak tercucuk ranting kayu yang hanyut oleh air hujan yang deras. Masa tu la, dia bawak payung besar... dan ambil saya dari situ. Dia bawa saya naik ke rumah dia(dia papah saya walaupun umur kami baru 5 & 7/8 tahun), dan? dia tolong emaknya rawat kaki saya yang cedera.... =^^= hehehehehe....

Emaknya mahu saya tinggal sementara hujan masih belum reda, jadi dia yang tolong saya ke kedai dan belikan saya gula-gula tuh. Oh... dia suka sangat dengan gula2 susu yang ada cap rabbit tu. =D dan kami buat exchange (sebab saya beli ekstra yang lolipop tadi) ... dan sejak tu, kami jadi kawan. Masa balik ke rumah pun, dia yang hantar saya. hahaha.... sweet boy.... emaknya yang suruh dia hantar saya... dan mak pulak panik bila nampak saya cedera (balik dengan kaki yang berbalut). Sejak tu, mak larang saya jalan sorang2. Tapi, selepas peristiwa hari hujan tu kami jadi rapat. Saya suka berkunjung ke rumahnya, dan kami bermain bersama. Dia suka mengajar saya membaca ABC... dan saya suka bila kami melukis bersama. hehehe... walaupun...errr.... saya tau masa tu lukisan saya buruk sangat, dia tetap gembira. Dia ada mata yang cantik bila dia senyum... dan sebab itu saya selesa dengannya. Hahahaha...

Cuma... suatu hari, bila saya baru masuk tadika, dia tak lagi datang ke rumah saya... dan kebetulan, masa tu saya terlantar sakit selama seminggu. Saya dapat tau dari mama dan papa yang diorang dah pindah. Pindah ke mana, saya tak tahu... sehingga kini tiada langsung khabar berita. Dan saya cuma ingat namanya saja... sudah hampir 15 tahun... hmmm... saya harap dia jadi seorang lelaki yang baik di luar sana... hehe... sangat gembira dapat seorang kawan yang saya boleh harapkan macam dia... dan pada saya, dia lebih seperti abang saya sendiri.


Hujan... secara tak langsung mengingatkan saya kepada seorang lagi... mempunyai sepasang mata yang cantik dan kelihatan cair (okay...bukan ais saja yang mencair ya...hahahaha)... namanya..errr...x boleh cakap... privacy... XD ahahaha... uhum... sebenarnya...entah kenapa bila saya berjumpa dengannya saja, mesti hari hujan? haaaa???!!! apa yang berlaku nih??? bukan sekali dua saja, tapi... SELALU... dan? hari hujan yang sejuk, tapi bila berjumpa dengannya membuatkan tahap sejuk tadi bertukar ke normal... hahaha... <mula lagi...> uh... hmm.... pendek kata, banyak peristiwa gembira tatkala hari hujan. Secara simboliknya, hari hujan  juga berkait rapat dengan orang kedua ni... somewhat he was like the water himself... calm, gentle and soft character...  =^^= hahaha... so, rainy also remind me a lot of that person...

Watching over the rain drops... those seems containing thousands hopes inside it. Miracle also... and somewhat missing hearts. Rain drops appearance such crystal... and very beautiful in its own... lonely, and a mysterious story inside rainy days... I dont care anymore. Because... all of those were the bitter-sweets of life, and how all of human being matured, coz I do believe by myself that there were no happiness without pain and sadness... always... ah... terlihat pokok kayu yang dibasahi oleh air hujan akhirnya membuatkan saya berasa...lapar... (nampak macam coklat pulak... cesh! apsal pulak nak makan coklat diwaktu begini nih??!!! tapi... \(^^)/ CHOCOLATE!!! I'M COMING!!!!!! )

Sabtu, 18 Jun 2011

~~ kerana keletihan... mencarut sekejap~~

Dear Diary,

Saya tak dapat tidur lagi... apa masalahnya nih? dah cuba baca banyak benda, tapi mata tak mahu lelap... adohai... insomnia tahap teruk!

Mak bangun awal hari nih... baru sejam tadi beliau tidur, bangun awal untuk buat kuih? Jarang nampak mak mcm nih. Mungkinkah... hmm??? mungkin... ah biar lah.

Entri kali nih pendek sangat... dah mata jadik kabur, tak tau nak tulis apa bila otak dah blank jugak. Nak baca dan taip pun, kena sepetkan mata yang memang sedia sepet... nasib baik bukan sepit. Arrrr....

Tension jugak bila baca manga start dari chapter 1 sedangkan manga tu ada 146 chapter kesemuanya... dan skrg pun x habis2 lagi... baru habiskan 20 chapter...OMG~ Saya tak sabar nak baca lagi tapi...kena rehat dulu. Mungkin saya kena bercuti sebulan dari menulis blog,. sementara waktu saja...sebab saya nak belajar. =D hahahaha

Saya rasa sedikit bengang dengan diri saya sendiri sebab sampai sekarang saya rindukan orang, saya tau saya x ada hak pun. Cesh... perasaan begini menyusahkan, be honest... saya masih simpan cita2 macam peter pan, xmau jadi orang dewasa. muahaha... jangan kutuk saya sebab bersikap mcm budak2 lagi, tapi kebenarannya, bila dah meningkat dewasa ni... saya...langsung tak faham dengan diri sendiri. Ini teruk, lebih teruk daripada gred exam yang jatuh...ataupun lebih teruk daripada STPM saya yang dapat 2.0 ja. Saya mula rasa saya nih jadi tak keruan kadang2... dan lebih teruk lagi, saya boleh fahami orang lain tapi bukan diri saya. Apa yang berlaku nih????!!!

Saya bukannya rasa menyesal...tak terlintas langsung. Cuma saya tak faham, macamana saya boleh alami perubahan drastik begini? dan sejak bila hati ais saya dah mula mencair saya pun tak sedar. ANYWAY, IT WAS VERY ANNOYING... =.=!!

Ahad, 12 Jun 2011

Result Exam, Tamu & Aku...

Dear Diary,

Sebab hari nih sangat2 berbeza dan juga saya bertekad untuk mengubah sesuatu dlm entri saya...jadi, saya patut ubah blog ni sepenuhnya jadi diari. =) Ini yang saya nak... saya rasa sunyi tanpa diari. Mungkin hari ni... dah takdir saya...ah... x mengapa laa... ^_^

Semalam saya check result, walaupun pointer saya drop sampai bawah 3.00 tapi saya tetap happy... mungkin itu balasan bagi saya. Saya tahu, saya x tumpukan perhatian dalam semester kedua saya sebab banyak masalah dan saya hampir2 kalah dengan semua tu... tapi alhamdulillah, saya masih mampu bertahan. Pelajaran... saya tak tahu nak cakap apa lagi... tapi saya masih sayang pada pelajaran. Result saya membuktikan yang saya tak patut berputus asa, tengok lah keadaannya bila subjek major ada peningkatan. =D Dan apa yang lebih utama, result saya semester ni langsung x ada subjek yg dpt bawah C... juga, subjek yang diajar oleh Sir pun... saya dapat A. Bersyukur yang amat! walaupun saya tak berani nak target sampai dapat A, (saya cuma target B jer) tapi alhamdulillah... ia sangat membantu saya untuk dapat pointer yang bagus, walaupun x lah sampai 2.9... 

Siang tadi, saya pergi ke tamu. Ahad... biasa lah. Dah lama saya tak turun ke tamu, ramai jugak orang tadi. Berjumpa dengan kawan2 saya, Rafiah dan Nurhanna... saya sangat gembira! Sekurang2nya saya taklah rasa bosan sangat. Masa menanti kedatangan Rafiah tadi, saya terserempak dengan abang saya yg satu lg... saya tengok dia, macam terkejut juga bila dia yang pertama tegur saya. Dia jarang bercakap dengan saya, dan saya juga begitu. Sejak dia keluar dari rumah kami, dia tak pernah contact saya pun. Tapi saya rasa ada baiknya begitu... mungkin... isterinya tadi jalan bersamanya. Walaupun begitu, saya tengok abang saya lain macam saja tadi... dia tak bagitau sesiapa termasuklah saya, tapi dia takkan dapat tipu saya. Tengok dari matanya saja, saya tau dia gembira bila nampak saya... dan dalam sepasang mata seorang lelaki begitu pun, ada tersimpan suatu penyesalan. Saya harap dia akan dapat bertahan dalam situasinya begitu... kesian juga saya tengok. Seburuk mana pun dia, kami tetap adik beradik... dan saya masih ada kaitan dengannya sebab kami mempunyai darah ibu bapa kami yg mengalir dalam tubuh kami. 

Abang saya tanya, kalau saya datang ke pekan tadi dengan siapa... dan saya jawab saya seorang, tapi bapa yang hantar. Dia tanya lagi, bapa pg mana? saya jawab pg bandar. Dia pun kata "owh" sambil berlalu pergi. Sekali lagi, dia takkan dapat tipu saya.Tak semudah itu... dan saya boleh rasa yang dia sebetulnya rindukan papa dan mama. Saya langsung takkan berkecil hati bila dia berlalu pergi begitu saja, sebab dia memang macam tu. Tertanya-tanya bagaimana lah keadaannya kini ya? saya harap dia okay...

Entah kenapa, hari ini saya rasa kosong semacam... adakah saya rindukan orang lagi? saya tertanya-tanya juga. Pekan yang meriah dengan gelak tawa orang dan hingar bingar, riuh rendah gelak ketawa orang yang datang, langsung tak memberi kesan pada saya... saya semacam tenggelam dalam suasana begitu. Saya rasa tak berdaya secara tiba-tiba. Saya harap, saya tak sakit teruk. Hari ni, sekali lagi saya rasa sesak nafas. Saya tak boleh tahan...tapi... medical check up saya masa semester satu menunjukkan saya okay. Kenapa begini? saya harap bukan sesuatu yang serius kali ni...saya perlu habiskan pengajian saya dan sara ibu bapa saya. Walaupun saya anak perempuan, tapi saya juga ada tanggungjawab saya terhadap mereka. Itu janji saya, yang takkan terputus walau apa pun. 

Saya harap saya tak tersilap kali ini. Saya tak mahu perkara yang tak diingini berlaku... itu saja. Saya harap saya tak memberikan hati saya pada orang yang salah, dan yang tak sepatutnya memilikinya. Saya keliru... tapi mungkin hanya Allah yang Maha Mengetahui. Dia sudah memberikan segala-galanya pada saya dengan belas kasihanNya, saya rasa bersyukur yang teramat. Saya amat gembira... mungkin, antara saya dan beberapa orang itu, walaupun tak bersua muka, kami masih ada pertalian diantara kami. Betapa saya merasakan kehilangan mereka... saya harap, bila saya kembali ke UPM nanti, saya dapat melihat senyuman mereka. Saya tak mahu lagi melihat wajah sedih yang bimbangkan saya. Terima kasih, kalian... terima kasih kerana mengambil berat mengenai saya. Saya sayangkan mereka! =) seikhlas hati saya... 

Selasa, 7 Jun 2011

7 JUN 2011... MINI HALLOWEEN FOR MY FRIEND & ME...

Assallammualaikum WBT...

Adohai... akhirnya baru dapat mengupdate blog. Hahahaha... cergas walaupun tidur lebih kurang 6 jam ja... (isy3...) tapi semalam ada peristiwa yang berlaku. *sambil makan kuih masin* aa... nak citer dari awal laa... hehehe

Saya tak dapat tidur semalam... bukan sebab apa. Sudah terbiasa begitu... kehidupan yang penuh bosan dan bosan setiap hari kalau asyik menghadap benda2 yang sama... tapi doesnt matter...lol... saya sibuk menghadap satu site untuk chat ni semalam. Yeah... saya baru join chat site tu kan...lol... diorg semuanya okay...tapi tak kurang jugak yang super pervert. Saya tak layan org pervert, be honest saya jadik jahat dan kick out dorg dari list friends saya... muahahahaha~ rasain lho...

So, saya bukak laa chat site dan FB saya serentak... tetiba kawan saya ni mesej saya dari chat FB... dia bagi link. Pertama saya tak bukak lagi... sebab saya perasan ada pergerakan di sebelah kiri saya. Saya toleh... tapi perlahan-lahan... benda tu berdiri di sebelah kipas di bilik saya. Berderau darah saya... apa tidaknya, "yg itu" tengok tepat pada saya (saya yakin!)... saya buat tak nampak. Dowh...seram eee... sudahlah masa tu 2.45... nak cakap saya mengantuk pun mana ada mengantuk... saya masih fresh lagi masa tuh. Siap chat dan dengar muzik bond-Hymn lagi... then... perlahan-lahan...saya tengok lappy saya dan teruskan berchat. Tak hirau lagi dgn "yang itu" walaupun saya rasa saya dah mula rasa x sedap badan. Masa saya buka link yg kawan saya bagi tu, terkejut jugak saya bila FB tu sebenarnya..errr... mcm FB hantu. Kenapa? sebab pemilik FB tu ada 3 org kawan jer... then semuanya lahir pd 1946/7... pic dia seram giler! Tapi...dah cuba add dia jadi kawan, mmg x dapat...eee.... at the same time pulak... O.O! Muzik Hymn tu ada orang yang bercakap..sedangkan muzik tu mana ada org nyanyi pun! Saya dah cuba dengar banyak kali selepas tu tp mmg xda pun... apa yang berlaku nih???

Kawan saya tadi tu... pun dapat gangguan jugak. Dia kata ada suara berbisik betul2 di telinga dia panggil nama dia. Oh...saya hampir terlupa! O.O! Saya ada tanyakan kepadanya jugak masa dia chat dengan saya tu, apa reaksinya bila dia bukak link yg dia bagi. Dia kata dia terkejut! Saya katakan kepadanya yang kami berdua alami mini halloween... adoi... dah macam satu story yang saya pernah tengok kat TV suatu masa dulu...masa saya tadika. Kami berdua alami mini haloween plak... OMG~ OMG~

Anyway...saya rasa yang lain runs smoothly... tapi peristiwa demi peristiwa berlaku semalam juga di mana selepas gangguan paranormal tadi, saya diganggu oleh org2 "hantu" pulak... dorg cuba menyamar dan nak usha saya...ek eleh... dasar x boleh nak dipercayai... isy3... tapi saya g block dan kick out sekaligus dari friend list... bosan dengan org2 begitu... dalam beberapa tahun melibatkan diri secara pasif dalam dunia chat nih, pelik jugak saya bilangan or2 "hantu" tadi semakin bertambah. Aigoooo.... rasa nak smash jer kepala dorg tu dengan raket... eee... geram! Paling lawak bila ada diantaranya cuba membuka topik "sensitif" dan saya rasa... *blushing* saya jadik jahat dengan memarahi diorg semua dan of coz kena kick out (dorg laa..bukan saya) jadi segala2nya clean...lol... ada pulak minah menyamar jadi org korea... ceh2... macam2 ada... tapi kitorg tau dorg bukannya minah korea yg betul...hehehe... saja jer tu... nak menyamar tp g page malaysia yg rata2 or bercakap dalam bahasa melayu...napa x g international punya room? lol... nak brush up english, kat sana adalah tempat terbaik... =D ahahaha... room Malaysia tu...semuanya friendly...=) saya suka berkawan dengan diorang... sangat suka. Walaupun saya tahu mungkin ada diantara diorg yg x jujur, tapi saya  fikir yang diorg ada reason tersendiri. Saya tak boleh nak kata apa sebab saya pun undercover kat situ... lol...

Isnin, 6 Jun 2011

FB, Blog, Chat Site and Me...

Assalammualaikum WBT...

Dah berapa hari tak tulis blog...huhuhu.... rindunya dgn blog nih. Apa dah berlaku dgn saya nih? dah macam ketagih plak...lol... tak per laaa... Ini kan "DIARI SEORANG REMAJA" jadi tak kisah laa. Hehehehe... okay2... sebenarnya... *blushing* saya mahu melupakan FB buat sementara waktu dengan menyibukkan diri pada site lain. Berjaya (kononnya laa)... tapi masih lagi x boleh nak tinggalkan FB. Sebab??? Saya salah seorang admin bagi page Kuroshitsuji dan Anime Roleplay... page yang paling saya sayangi. Ah...kehidupan FB saya semakin hari jadi semakin menarik. Tapi... ce citer...

Di FB kan, mesti ramai orang yang kata "BOSANNNN!!!! FB BENGONG!!!!" ataupun "SHIT FB!!! GET LOST!!" (ya kah??) sebab kalau diikutkan FB mmg bosan. Tapi, saya yang jadi admin bagi kedua2 page tadi x rasa gelombang kebosanan tu...sebab??? mudah jer... sebab saya cuba hayati watak yg saya pegang kat situ. Di Kuro-page, saya pegang watak Meyrin...manakala di Anime Roleplay saya pegang watak Haruhi Fujioka. Hari ni saya perasan tentang sesuatu yg menarik di page kedua tuh... crossover story. Sebastian Michaelis (Kuroshitsuji) dengan watak Tamaki Suoh (Ouran High School Host Club) berebutkan Haruhi. Hahaha... menarik laa... Tamaki jeles kat Sebastian. Wahaha... adoii... tak pernah dibayangkan. Kemudian, Haruhi melawat ke Phantomhive's manor untuk mengambil coklat berkualiti yang dipesan oleh Host Club (atas arahan Kyoya Ohtori) dan makan kek Blackforest German. ARGH!!! MENARIK!!!! >///<

Saya dah request dgn admin bagi page kedua utuk tambah watak yg saya pegang kat situ.. Saya nak wujudkan watak si kembar Hitachiin pulak... sebab si pengacau dua orang nih la yang memeriahkan Host Club.Hahaha... Watak utama Tamaki dgn Haruhi dah wujud. Tapi, Kyoya-senpai pun menarik juga...mungkin dia nih...kalau Claude Faustus dari Kuroshitsuji muncul, dia akan berkawan dengannya kot?? LOL... waaaaa.... sangat2 excited!!! Di page Anime Roleplay tu jugak... saya nampak ada watak dari Death Note, Kichou wa Maid sama dan Bleach. Hehehehe... saya nak tengok...sejauh mana imaginasi saya masih berkembang. Yang jadi rakan sekerja saya...errr... ^^! semuanya junior saya. Paling tua antara diorg pun yang berumur 17 tahun. Saya senior. Hehehehe.... Tapi tak kisah laa... janji happy...dan diorang pun hormati saya.

Page pertama...Kuroshitsuji... page yang saya amat suka. Saya suka melawat kat situ...dan menghantar status juga. Kelab peminat semuanya comel2... dan saya juga ada kelab peminat. =D hahaha... disebabkan saya memegang watak orang gaji yang cuai, tapi bila berlawan sangat cermat...saya rasa... kehidupannya menarik. Saya belajar banyak perkara di situ... termasuklah belajar adab sebagai seorg maid, puteri dan sbgnya. Waaa~<3 saya suka FB!! FB bukan saja menghubungkan saya dgn org2 yang rapat dgn saya, tp FB juga menjadi medium pembelajaran. yes! FB berfungsi sepenuhnya. Hahahaha

Okay...citer sal blog. Blog nih x nak update selalu pada asalnya...saya yg tak mau. Tapi kadang2 saya rasa sunyi... dan saya tak tahu lagi nak buat macamana bila saya rasa adalah kurang sesuai menghantar SMS kepada org2 tertentu itu... saya tak mahu diorang benci saya. Itu saja.. hehehe... saya perlu biasakan diri dengan kehidupan begini...mungkin... ah! Nak buat emo plak lagi...isy3...  blog ni sebenarnya direka khas (ceh3...) untuk memenuhi keperluan saya, iaitu DIARI. Saya ni suka menulis... mmg laa..tapi sekarang semua buku nota saya tertinggal kat UPM dan saya tak tahu lagi nak buat apa. Adoii... Maka...jangan hairan kalau ada jugak luahan perasaan kat blog nih....LOL

OK... saya nak citer sal Chat site. Ahahahaha... ini best. Semalam saya baru join satu chat site...dan saya terjumpa dua org mamat nih. Diorg sangat sporting dan baik hati...Danny, dan Plutorian...itu nicks diorg... dua2 asal dari Sabah, dan saya amat bersyukur yg kedua2nya sporting habis! =D Dan saya sangat nakal...bagi nicks baru kat diorg.LOL... Plutorian senior setahun dari saya dan Danny... hehehe.... saya suka berkawan dengan diorang. Saya addicted dgn chat, sampaikan saya register kat situ dgn nicks saya yang saya pernah guna masa darjah 6 dulu. Warga Malaysia yang join chatroom Malaysian kat situ semua sporting... malam ni malam kedua saya chat dgn diorg dan saya dah mesra dgn semua org. Waaaa~<3 saya x sangka! Tapi bila join international chat punya...adoooiiii naaa.... 18SXXX keluar kat sana... saya x mau terima pun bila international bg fren request kecuali yg saya kenal dan ada jugak yg baik...=) hehehe... saya gembira jugak, saya terjumpa seorang native German yang baik kat situ... dia sudi mengajar saya. Teruknya saya... tapi...chat site mmg membantu saya menajamkan skill bahasa inggeris saya... hehehe... thanks to Danny yang sentiasa support saya... =D cute guy!

Anyway...setakat itu saja catatan saya kali nih. Ayam dah berbunyi plak...sedangkan dah dekat jam 4 pagi. Tak lama lagi terang nih...adeeiii...saya kena tidur awal...hehehe... nanti mak marah kalau saya bangun lewat (ya laa..awal lah tuh) okay...see ya.... hehehe

Jumaat, 3 Jun 2011

Hari-Hari Yang Membosankan Atau Membahagiakan?

Assalammualaikum WBT...

video

Mesti ada rakan blogger yang tertanya2 kan, kenapa pulak ada video lagu "The Shadow of Your Smile" di sini? Hahaha... saya... sedang menaip entri terbaru nih, jadi saya suka dengar lagu nih (ala...salah satu fevret saya...hehehe). Maka saya postkan sekali di sini... err... lagu nih mungkin ^^! kurang menepati citarasa mereka yang kurang gemarkan jazz...hehehe. Sebenarnya lagu ni memberi saya inspirasi sepanjang hari ni. Kehidupan yang agak "slow" berbanding biasa... oh. Saya bercerita lagi... (adik: Oit... diari ka nih? Saya: Penyibuk... pi sambung tidur! Jangan tengok lagi *blushing*)... ah... =.=!! salah satu ahli  kumpulan "AP" (Annoyance People)... *exhausted*

Baiklah... kini... genap sebulan saya meninggalkan UPM... rindu jugak pada UPM dan kolej kediaman... sampaikan saya seringkali... mendengar lagu rasmi UPM "Putra Gemilang" dan menyanyikan lagu kolej setiap hari. Saya tak patut biasakan diri macam nih... saya... tempoh pengajian saya tinggal dua tahun lagi... =( saya bimbang kalau saya dah out UPM nanti... saya akan rasa sunyi lagi. Hmm... kehidupan yang sangat pelik... sangat2 pelik bagi saya. Mungkinkah sebab saya tak pernah tinggal di asrama sebelum ni? dan tempoh paling lama saya berada di sesuatu tempat pun cuma seminggu? *cry* ah... saya... bukan itu yang saya nak katakan...

Imbas kembali... setakat nih... saya rasa semester pertama saya di UPM kurang bermasalah tapi sebaliknya menjadi sesuatu yang seronok. Saya jangkakan yang keadaan akan bertambah teruk dengan sikap saya yang suka mengasingkan diri dari orang, tapi sebaliknya yang berlaku. Tapi... V_V# lagi teruk...bila saya pernah dicopkan "budak darjah 6"... T_T UUUUUUUU~ saya ni...pendek sangat ka?! ataupun appearance saya mmg mcm budak2??? but doesnt matter... isy3... cobaan... Tapi... hari2 yang dilalui... saya pun kurang pasti mcmana mau rumuskan itu semua. Semester 2 saya sedikit sebanyak memberi memori terpenting buat saya... ya...semester dua yang berharga... mungkin setimpal dengan ujian yang Allah bagi untuk saya. Saya dapat dua benda berharga selepas melalui ujian dan ujian yang bagi saya "luar biasa" pedihnya. Benda2 tu... persahabatan yang tak dapat ditukar ganti... dan juga "keluarga". Percaya atau tidak? Semangat saya mmg dah nazak... sangat2 nazak... mungkin kekuatan hati saya sudah tak mampu lagi mahu menerima segala ujian yang datang, maka Allah hadiahkan persahabatan untuk jadi penawar. Saya takkan hairan... kalau saya terkena tempias dengan perkara2 yang berlaku itu... bukan diri saya saja, tapi akademik dan aktiviti saya...

Saya nak bawa semula ke masa tu... pada hari saya betul2 down... pada hari saya betul2 rasa keseorangan... pada hari saya decide untuk tak pedulikan keadaan sekeliling saya... pada hari saya rasa saya terjatuh di dalam black hole... dan pada hari saya tak mampu pun untuk menjerit meminta tolong, atau menggapai tangan saya agar seseorang boleh menarik saya keluar dari situ... juga pada hari yang sama saya rasa tidak berdaya, kerdil dan seolah2 saya langsung tak wujud (ini mmg perasaan yang teruk... kalau anda alaminya, sila bersabar), saya mendapat hadiah lagi satu. "Keluarga"... P.A saya anggap saya macam anak sendiri... itu yang membuatkan semangat saya pulih semula. Seorang lagi sangat caring pada saya... thanks so much, Sir. Rasanya, saya mula terkeluar dari tempat yang menyesakkan saya tu sedikit demi sedikit.Walaupun proses pemulihan saya tak sesingkat dan secepat yang saya sangkakan, kini saya mula... bangkit semula. Perkara sebenar berpunca dari diri saya juga... bukan salah sesiapa pun. Saya sendiri... sebab secara jujurnya, saya mungkin baru melangkah ke alam remaja saya. Jadi itu yang lead saya jadi begitu... Tee Hee~<3

Jadi? Hari2 saya membahagiakan? atau membosankan?... Cuma kini...aktif dengan FB dan blog... antara sahabat saya yang tinggal... hehehe... (tapi saya tetap bergaul dengan manusia juga okay... mesin nih tak faham perasaan saya... yg dia tau, post, like, komen... apa lg? shut down n so on... eih...kecewa aku). Hari ni... saya buat perkara yang agak kejam... saya unfriend beberapa org dari FB saya. Saya tak peduli lagi... diorang asyik mengganggu saya sepanjang sebulan saya tinggalkan UPM. Ah... silap... dah hampir setahun diorang macam tuh. Saya biarkan... tapi saya tak boleh tahan bila diorang asyik2 nak paksa saya on9...merajuk lah n mcm2...ek eleh...kalah org pmpuan... meluat jugak dengan sikap diorang mcm tuh. Ingat saya ni GF diorg ka apa? I'm just an ordinary girl...that's all... tapi, saya bukan semurah yang diorang sangkakan. Saya juga ada maruah, tak perlu lah sampai diorang nak letakkan saya nih setaraf dengan gadis2 yang minta perhatian dari org mcm diorg... salah seorang ahli "Annoyance People" berkata "why you must choose him? I'm more okay than him u see??" heh... jadi rebutan? saya nak bangga dengan itu kah? Maaf yang teramat, saya lebih rasa terhina. Saya ni bukannya barangan antik yang perlu jadi rebutan... saya cuma sekuntum anggerik desa yang terpinggir. (saya patut letak bunga taik ayam...)

Kurang faham dengan kumpulan "AP" nih... yeah... mereka membuatkan saya pening kepala. Tapi... "Annoyance People" dengan "Annoying Person" sangat berbeza... walaupun kedua2nya "AP". Hahahaha... apa bezanya? saya sengaja copkan begitu... mmg besar bezanya... sebab "Annoyance People" tu mmg sangat mengganggu dan mintak perhatian, manakala "Annoying Person" pula sentiasa membayangi kepala kita walaupun dia tak mintak perhatian (mungkin ada, tp sikit). Saya ingat, saya pernah join satu site untuk chat...dan saya jumpa "AP" yg group pertama tu di situ...siap hantar gambar porno lg. Apa yg saya buat? Unfriend mereka, block mereka dan mesej diorang saya laporkan sbg "spam". Siapa suruh... suka ati jer hantar benda2 begitu. Nak uji saya lah tuh kononnya...xkan berjaya punya. Nasib baik saya tak kenal diorang...kalau x... *smirk* saya tau apa nak buat. Muahaha~ (saya tak jahat okay...saya budak baik *innocent smiling*)

Apa terjadi pada FB saya semenjak kebelakangan ni? Saya jadi bosan... sebab saya tengah menantikan dua orang yang penting pd saya, ON9. saya takkan berputus asa... saya tau, diorang akan on9 jugak nanti. Ah... kehidupan FB saya jadi sedikit pelik...saya unfriend orang yang ganggu saya dengan kata2 yang tak sepatutnya, sebab? saya tak mahu bergaduh dan saya bukan jenis yang akan marah org sesuka hati saya. Saya respek orang kalau org tu tau nak respek saya dan dirinya sendiri. Masalahnya, dah lama saya tak marah orang...dah bertahun lamanya dan saya dah lupa perangai budak2 saya yang akan menjawab bila orang kata macam2. Jadi...kalau perangai tu balik pada saya... saya tak dapat bayangkan, apa yg akan jadi... saya susah nak sejuk bila dah marah. Akan makan masa... dan kali terakhir saya marah pun, dah hampir tujuh tahun lepas... itupun ambil masa dua tahun baru dapat pulih sepenuhnya. Teruk... mmg teruk. Jadi saya sendiri yang decide, no matter what happen, or any worst things comes towards me...I must keep smiling, or if I'm capable then I shall quit. Itu saja... woo...susah sikit nak jadi saya nih.

Apa lagi saya merepek nih? Haizzz... semenjak seminggu kebelakangan ni saya asyik teringat pada org saja. Hah... saya ada kerja lain lagi tapi jadi mcm tu pulak...Adoiyai... tak pa la. Saya mintak permission dari parents saya untuk bekerja sambilan, tapi diorang tak bagi. Makcik saya nih pulak... *exhausted* terlalu aktif dan suka sangat heret saya kemana2 dia nak jalan, terutama di rumah saudara mara kami...seolah2 saya akan mati pada bila2 masa dan tak sempat nak jumpa sanak saudara saya. Oh my~ bukannya saya tak datang melawat diorang pun...saya masih waras lagi...ingat lagi pada mereka tuh... adoiii... WARGH! saya... okay...calm down... calm down. Makcik saya nih pun dah masuk dlm kategori "AP" dah... @.@ ah... betapa susahnya melayan karenah orang tua nih... *crying alone* huuuuuuu~ saya... saya perlukan pemulihan tenaga dengan kadar segera. Saya teramat penat lagi letih... Ya Allah... kuatkanlah hati hambaMu yang lemah ini. Pagi semalam... saya hanya tertidur hampir jam 6 pagi dan dikejutkan awal2 pulak oleh orang tua yg ada di rumah saya nih... semua org rumah saya jadi "AP" semalam (sebab masing2 nak berleter dan siap mengata saya itu dan ini)... saya fikir, diorg nak bunuh saya ka? Bila saya bagitau yang saya tak dapat tidur malam, diorg jadi kelam kabut pulak? lepas tu siap ofer pada saya suruh saya tidur semula. Heh... drastik betul ya...hahaha~ mmg dasar annoying >0<#. Adik saya kata saya "cold blooded" tapi saya tak peduli... lantak dia lah. Ah...saya dah mula jadi selfish... tp... saya...mmg tak dapat tidur malam. Adakah saya menghidap insomnia yang teruk? Saya tak boleh selalu mcm ni... tapi, benda ni dah lama... *worry*

So, hari ni... saya lewat tidur lagi. Kepala saya pening dan kebelakangan ni saya sering sesak nafas. Tarik nafas dalam2, akan rasa sakit. Saya harap bukan sesuatu yang serius. Hahaha...mungkin masuk angin... sebab selalu terdedah pada kipas dan aircond sepanjang di UPM. Medical check up okay jer... I guess, kemungkinan besar sebab angin. Huhuhuhu... saya harap hari nih bukan lagi satu hari yang membosankan buat saya. Ah... saya harap ia sesuatu yg menggembirakan. Haiya... walau sepatah ayat "How are you" dari sesiapa pun kemungkinan besar akan membuatkan saya gembira. Hopefully... dan agak lama jugak saya tak terima khabar dari someone. Juga...saya rindu pada Mutter Renate so much! Malangnya.... mungkin beliau kini berada di Jerman dan saya tak tahu pun no.telefon ID antarabangsanya di Jerman. Haaa... sekian saja entri hari ni. ^^V harap2 x terlalu panjang catatan nih.Hehehe...

Ni closing video dari Bond (sexy violin!! XD)...sweet dreams....
video

Khamis, 2 Jun 2011

Kenapa Perlu Belajar? MATLAMAT!!!

Assalammualaikum WBT...

Saya baru saja selesai membaca beberapa buku yang boleh dikatakan berorientasikan motivasi. Saya terfikir sesuatu... ia mengenai matlamat. (ceh..ceh..ceh... mula lagi... XD)

Sebenarnya kan... saya rasa saya mula hilang arah. Saya buntu... tentang beberapa perkara berkaitan matlamat nih. Saya tertanya-tanya... dulu, kenapa saya pergi ke sekolah? mesti saya akan jawab "untuk belajar"... masuk ke sekolah menengah pula, soalan itu ditanya lagi... saya jawab "mengejar cita2". Saya beralih lagi ke peringkat Pra-U... kali ni soalan "KENAPA PERLU BELAJAR?" dan saya jawab "belajar dan mengejar cita2 untuk kesenangan ibu bapa saya". Namun... masuk ke UPM dan saya sedari banyak perkara yang mula membuatkan saya berfikir panjang. Kata orang, "semakin hari semakin kurang ilmu"... =) saya setuju dengan itu. Saya mula merasa yang ilmu itu luas... dan saya sedar, jawapan saya selama ini kurang tepat. Jadi, adakah itu mendorong saya untuk buat sambil lewa saja dalam menuntut ilmu? Huu... saya harap bukan begitu.

Nak kata sesuatu... teringat juga saya pada kawan saya. Dia selalu kata "as, kau pandai bah. Bertuah kau" tapi hakikatnya saya bukan orang begitu... saya tak laa kata saya meniru masa exam or ujian. Tak terlintas langsung. Tapi, saya memang orang yang tak study bila dah duduk diam di rumah. Itulah sebabnya saya suka mendengar saja penerangan cikgu bila di kelas dulu... tapi...lain orang lain cara kan. =D

Kini, saya tertanya2...apa matlamat saya sebenarnya bila saya ambil keputusan untuk tinggalkan ACT yang menawarkan program Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Pengajian Perniagaan [program kerjasama ACT dgn UUM], dan beralih pula ke program Bacelor of Arts (Major Foreign Language) German Language  di UPM?? Saya... jujur saya katakan, saya langsung tak tahu. Saya tak faham... kenapa saya hanya ikut gerak hati pada masa itu walau selepas berfikir panjang. Tapi... UPM semakin menarik pada pandangan saya. Orang lain dah mula bosan (mungkin) tapi saya semakin berminat. Saya mungkin nampak sesuatu yang berbeza. ^.^ tp mungkin ada orang lain nampak benda yang serupa. hahaha

Aduhai... dalam pengajian Qawaid Fiqhiyyah masa form 6 dulu pun ada disebutkan "matlamat menghalalkan cara"... hah... bagaimana ni? apa matlamat saya dulu... nak jadi peguam? Err... saya terlepas peluang nak jadi salah seorang pelajar perundangan (walau minat saya masih ada)... hanya satu saja yang tinggal dalam hati saya kini. Saya takkan bagitau... rasanya setakat ni ada dua orang saja yang tahu tentangnya. =D saya nak kejar yang itu. Bersetia pada yang satu... hehehehe... tapi plan saya yang sering berubah sebab nak selaraskan segala2nya mengikut keadaan semasa. Saya tak kisah lagi... anything will be alright to take it down. Walaupun perlu berusaha sedaya upaya.

Cikgu pernah berpesan pada saya suatu masa dulu... "As, kamu kena ingat. Jangan letakkan harapan yang terlalu tinggi, tapi dalam masa yang sama jangan rendahkan semangat kamu. Kamu mesti teruskan apa yang kamu percaya, usahakan... dan kalau kamu tak dapat selepas kamu buat DUIT (Doa, Usaha, Ikhtihar dan Tawakkal) maka Allah sudah mempunyai perancanganNya tyang tersendiri untuk kamu. Dia mahu kamu sentiasa ingat padaNya, dan sebab itulah jangan sesekali merungut pada nasib kamu walau sesukar mana sekalipun kehidupan kamu". Ah~<3 terima kasih cikgu...saya sayang cikgu... muacksss...

Saya betul2 tak tahu lagi bagaimana, tapi saya cuba setkan semula matlamat saya. Saya akan tetap mencuba... saya masih berangan2 untuk menggenggam segulung ijazah, program yang saya pelajari kini...dan membawanya balik merentasi Laut China Selatan. Saya perlu buktikan, secara tak langsung...kepada warga desa khususnya kami yang tinggal di kawasan pedalaman. "Di mana ada kemahuan di situ ada jalan"... dan mungkin juga ^_^ tak perlu lah mereka asyik mengingatkan tentang "perempuan...setinggi mana pun pelajaran, akan tetap ke ceruk dapur juga"...maaf lah. Saya tak fikir saya akan bersetuju dengan pendapat itu lagi walaupun saya sukakan sesuatu yg klasik. Ini zaman moden, zaman lelaki dan perempuan perlu bekerjasama untuk maju... zaman yang perlukan kekuatan mental untuk terus ke hadapan. Wajar lah bagi seorang gadis untuk menuntut ilmu...selagi dia masih mampu. Lagipun, secara positifnya... ia mempunyai banyak kelebihan juga. ^^V peace no war... hahahaha