Let The Magic Begin

Welcome to Hogwarts

Jumaat, 23 Disember 2011

A Flashback of My Memories: See You Again, Teachers

Severus Snape, Malfoy and the trio (Harry Potter)


Dear Diary,

Entah kenapa aku teringin mencoretkan sesuatu tatkala aku dikerumuni oleh semut tugasan kali ni (Eh? bila pula tugasan tu bertukar jadi semut?!). Aku dan rakan-rakanku yang ber-4 (macam power rangers...XD), makan berjemaah di Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi. Kami berempat...eh...salah... kurang seorang pulak...kami berlima (xpa kurg, jangan lebih.,..nanti berintrapersonal) menanti kelas terakhir kami untuk semester ini. German as Second Language, merupakan kelas yang sememangnya mencabar lantaran kehadiran tugasan yang saban minggu memenuhkan ruangan "List to Do" dalam bilikku. German III juga memenuhi carta pertamaku untuk "The Busiest Class Ever" (sebab: setiap kali ada kelas, mesti ada tugasan sekurang2nya 1 assignment dan sedozen kerja rumah)... hadeh... sabar jer la...

Hari ini merupakan hari terakhir kelas sebelum cuti semester bermula. Dah ramai orang balik, dan aku pula? akan balik ke rumah kakakku malam ni. Rasanya, kalaulah ada duit untuk terbang pulang ke Sabah, aku sanggup ambil tiket balik malam ni. Rindu pada kampung halaman, dan pada ibu bapa yang sentiasa dikasihi. Kucingku Oscar, mesti ia dah besar kini...sudah beberapa bulan aku tinggalkan ia di bawah amanah adikku. Teringat mata besarnya yang bewarna biru, dan bulu ia yang lembut. Kucing memang comel.

Teringat kisah petang kelmarin. Fasi yang mengajarku sanggup datang ke kolej kediaman/fakulti untuk mengutip buku log kami. Tambahan pula, Puan telah memberi sedikit cenderahati kepada kami semua... dan itu membuatkan aku sangat gembira. Aku sebenarnya terharu bila beliau sanggup datang walaupun tinggal jauh di Sepang. Terima kasih yang tak terhingga untuknya atas segala ilmu yang telah dikongsikan, sama seperti Miss Aqilah. Dua orang fasi yang tak pernah memarahi kami di dalam kelas walaupun kami sangat nakal. Mereka berkata perkara yang sama, "kerana saya faham bagaimana rasanya menjadi pelajar". Bagiku, mereka jadi cikgu, dan memahami apa rasanya menjadi seorang guru. Tapi dalam masa yang sama, mereka juga menjadi pelajar kerana mereka belajar dan sentiasa belajar walaupun berdepan dengan kerenah pelbagai jenis pelajar yang saban semester datang menuntut ilmu di kelas mereka. 

Aku cuma boleh berharap, agar mereka mendapat yang terbaik suatu hari nanti. Thanks so much and see you again, teacher.


Hadiah daripada Puan Flora <3

Hadiah dari Miss Aqilah <3 

      

1 ulasan: